1) Enzim Nedir?
Enzimler biyolojik katalizörlerdir. Biyokimyasal reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürürler.
2) Enzimlerin En Çok Bilinmesi Gereken Özellikleri
- Enzimler tekrar tekrar kullanılabilir
- Enzimler reaksiyonlardan etkilenmezler
- Enzimler harcanmazlar, tükenmezler.
- Enzimler protein yapılıdır
- Reaksiyonların çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlarlar.
3) Substrat Nedir?
Enzimin etkidiği maddeye substrat denir. Yani bir enzim substrat ile birleşir ve onun reaksiyona girmesini kolaylaştırır.
ENZİMLER 2'YE AYRILIR;
1) BASİT ENZİM: Basit enzimler sadece proteinden oluşan, yardımcı kısım içermeyen enzimlerdir. Yani bu enzimlerin yapısında vitamin veya mineral yoktur. Bu şekilde sadece proteinden oluşan kısıma Apoenzim de denir.
2) BİLEŞİK ENZİM: Bileşik enzimlerin yapısında yardımcı kısım da bulunur. Bu yardımcı kısım eğer organik ise KOENZİM adını alır , eğer inorganik ise KOFAKTÖR adını alır.
Yardımcı kısım ve asıl kısım birlikte HOLOENZİM’i oluşturur (tam enzim)
ÖNEMLİ NOT: Her bir apoenzim belirli bir kofaktör veya koenzim ile ancak çalışabilir ama bir koenzim veya kofaktör başka aopenzimlerle de çalışabilir. (Apoenzim, kofaktör ve koenzimi yukarıda anlattım.)
Enzimlerde Aktif Bölge: Bir enzimin aktif bölgesi substrat ile etileşimde bulunduğu kısımdır. Buraya aktif merkez de denir.
Enzim – Substrat İlişkisi
Substratın tanımını daha önce de yapmıştık bu madde enzim tarafından etkilenen maddedir dolayısıyla enzim ve substrat birleşerek enzim-substrat kompleksini oluşturur.
Enzim sonuçta hiç değişmeden çıkıyor çünkü enzimlerin en önemli özelliklerinden biri de budur. Tepkimelerden etkilenmezler sadece katalizörlük yaparak çıkarlar.