7 Kasım 2016 Pazartesi

VİTAMİNLER, 9.SINIF BİYOLOJİ, ÜNİTE:1, BÖLÜM:3


YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER

  • A,D,E ve K vitaminleridir.
  • Vücudumuza yağda çözünerek alınırlar.
  • Fazla alınan vitaminler karaciğerde depo edilir.
  • Depo edildiğinden bu vitaminlerin eksiklik belirtileri geç fark edilir.
  • Aşırı alınmaları durumunda zehir etkisi gösterirler.

A VİTAMİNİ

A vitamini;
        -Hücre Yenilenmesinde,
        -Bakteri ve virüslere karşı direnç kazanılmasında,
        -Güneş ışığından korunmada etkilidir.

Balık yağında , havuçta , domates gibi sarı ve kırmızı renkli sebze ve meyveler ile hayvansal gıdalarda bol miktarda bulunur.

A vitamini görme pigmentlerinin yapısına katılır.

Eksikliğinde ; Gece Körlüğü (Tavuk Karası) , büyümede düzensizlik görülür.

Fazla alındığında; zayıflama , saç dökülmesi ve halsizlik görülür. 

D VİTAMİNİ

D vitamini;
        -Kalsiyum ve Fosfat iyonlarının bağırsaklardan emilmesinde,
        -Kemiklerde ve dişlerde kalsiyum birikmesinde,
        -Çocukların büyümesinde,
        -Yaraların iyileşmesinde,
       

Balık yağında az, yumurta sarısında , süt ve tereyağında bol miktarda bulunur.

Besinlerle alınan Provitamin D , deri altında güneşin ultraviyole ışınları ile D vitaminine dönüştürülür. Bu nedenle küçük çocuklar mevsimine uygun bol miktarda güneşlendirilmelidir.

Eksikliğinde; Küçük çocuklarda Raşitizm(kemik eğriliği) , yaşlılarda Osteomalazi (Kemik yumuşaması) görülür.

E VİTAMİNİ

E vitamini;

        -A vitamini ile birlikte üreme organlarının gelişimide etkilidir.
        -Antioksidan özelliği vardır.
        -Hücre yenilenmesini sağlar.
        -Kasların dayanıklılığını arttırır.
        -Damar sertliğini önler.

E vitamini, tahıllardan elde edilen yağlarda, yeşil sebzelerde, süt ve ette bulunur.

Eksikliğinde; Kısırlık , kaslarda gelişmeme , erken yaşlanma görülür.

K VİTAMİNİ

K vitamini;
         -Kanın pıhtılaşmasında,
         -Yaraların iyileşmesinde etkilidir.

K vitamini ıspanak, karnıbahar , lahana , domates gibi koyu yeşil yapraklı bitkilerde , pirinç kepeğinde ve arpa filizlerinde bol miktarda bulunur.

Eksikliğinde; Kanın pıhtılaşmaması durumu görülür.